onsdag 15 december 2010

Matiné

När jag var stor nog att gå på bio själv så var jag en frekvent besökare på Bio Norden. På söndagarna var det matiné, man såg allt som visades, Grodan Boll och Mary Poppins kommer jag ihåg. Jag gick ofta tillsammans med min kompis Small Zero, vi hade fått 10 kronor var till detta söndagsnöje. Biljetten kostade 6 kronor och för resterade köpte vi alltid en Tulo citron. Vanan att äta popcorn på bio hade nog ännu inte nått skogsbyn, eller räckte inte våra 4 kronor månntro?
Den första bio jag var på var Aristocats, min bror och hans tjej tog med mig på detta märkvärdiga nöje. Jag var kanske en 6-7 år och en mycket nöjd flicka efteråt. Men å andra sidan var det inte särskilt svårt att roa barn födda på 60-talet inbillar jag mig.
Vilken var din första bio?


 Jag kommer ihåg att det visades en snutt av Aristocats i Kalle Anka på julafton när jag var liten, när katterna jammade lös och taket ramlade in. Kommer ni ihåg?

5 kommentarer:

 1. Vad du minns! Jag minns ju knappt vad jag såg för film i söndags... Du har dock helt rätt i att det var nåt alldeles speciellt att gå på bio när man var liten - att få handla i godisautomaten fick alla ögon att tindra! :-)

  SvaraRadera
 2. Har ett svagt minne att min första bio var en Pippi Långstrump-film, gick med mamma på gamla Folkets Hus i Vuollerim, tidigt 70-tal!

  SvaraRadera
 3. Minns inte om det var den första bion jag såg men jag minns filmen väl;..Dunderklumpen. Jättebra!!! Blomhåret, Enöga, jätten Jorm och alla de andra gjorde ett stort intryck på mig. Vi hade även själva berättelsen på LP med soundtracks och allt.

  SvaraRadera
 4. Förutom Astrid Lindgrens barnfilmer var det självklart spagettiwestern:
  Winnetou - Apachernas hövding

  "Vi befinner oss i mitten av 1800-talets Vilda västern där en ny järnvägslinje råkar dras över apachernas land. Old Shatterhand åker dit för att kontrollera det hela, där möter han på Winnetou - apachernas nya hövding. De hela blir kaos då ett gäng banditer lägger sig i det hela och nu avgörs det om det skall bli ett nytt indiankrig eller inte....." Svensson

  SvaraRadera
 5. Oj vad du minns.....inte kommer jag ihåg att vi köpte Tulo. du har ett otroligt minne, riktigt imponerad.Men jag minns särskilt en gång när vi var på Grodan Boll, fast vi kanske hunnit bli en 10 år. Den var lite för barnslig för oss så vi satt mest och fnittrade till Plåt Niklas och Kalle Stropp.
  Kram,
  //Small zero

  SvaraRadera