onsdag 8 december 2010

Dubbelt så goda

Idag blev jag och hela arbetsgänget bjuden på världens gofika, vår lilla rara chef har nämligen fyllt jämna år. Bla. bjöd hon på denna suveräna kaka som jag absolut ska baka själv! Dom heter Dubbelt så goda.

Ca 30 st
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
5 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning
1 dl starkt kallt kaffe
1 msk maizena
1 äggula
125 g mjukt smör
½ dl florsocker
½ vaniljsocker

1. Mal mandeln och nötterna (använd kvarn, inte matberedare). Blanda det med florsocker.
2. Vispa vitorna till fast skum och vänd försiktigt i socker och nötblandningen. Spritsa eller klicka ut teskedsstora klickar på papprad plåt. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn ca 10 min. Låt kallna på papperet.
3. Fyllning: Blanda kaffe och maizena i en kastrull och låt blandningen sjuda till en kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt krämen svallna något. Rör i äggulan.
4. Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Klicka ner smörblandningen i krämen och rör väl mellan varje klick. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan. OBS! Skulle krämen skära sig kan man få den bli jämn igen om man ställer bunken i hett vattenbad och rör kraftigt.

Bäst blir de om man förvarar dem i frysen och tar upp dem en stund innan de ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar