söndag 21 november 2010

Ljus och mörker

Norr om polcirkeln har vi polarnatt, vilket innebär att solen inte stiger över horisonten i december. Jokkmokk ligger ju ca 1 mil norr om polcirkeln vilket innebär att det i teorin bara är några dygn. Jag vet inte exakt när de är men tror att det är kring 10 december. Men samhället ligger i en grubba vilket gör att det i verkligheten är fler dygn. Med andra ord är det ganska mörkt här i december månad men det är tur att snön lyser upp. När januari månad kommer spanar man varje dag för att få se årets första solstrålar. Här i vårt hus lyser solen in först kring den 26 januari.
En gång när barnen var små och vi i januari åkte bil söderut så kom solen fram och vi såg solen för första gången det året. Äldsta sonen som var i 3 års åldern sken lika mycket han och ropade; titta den lyser som en stor guldpeng! Jag kommer aldrig att glömma just det ögonblicket, solen som sken och sonen med det lysande och skrattande ansiktet!
Nu har vi slutet av november och den mörkaste tiden väntar oss och med tanke på det så får ni här en vacker dikt på vägen. Den är förresten en psalm.

Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor,
där intet mörker är.
I ljusa irisringen
du bär en mörk pupill
ty mörkt är allt som ljuset
med bävan längtar till.
Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där,
var inte rädd för mörkret,
som ljusets hjärta bär.

4 kommentarer:

 1. Vintersolståndet när dag och natt är lika långa (fast häruppe kanske man ska säga lika korta?;)är den 22 december i år. Men det var inte det
  du menade i ditt blogginlägg antar jag? Utveckla gärna vad du menade för det lät intressant. Jag tycker om din blogg Maria och som utifrånkommande Jokkmokksbo är det intressant att läsa om hur det var då - förut - när du växte upp. Finner många likheter med det Luleå jag växte upp i. Tack för en fin läsning och att du delar med dig./ Kram Svensson

  SvaraRadera
 2. Eleonora Östervall22 november 2010 09:21

  Åh vilken fin dikt/psalm! Nu e jag ju inte rädd för mörkret, jag gillar vinter, snö, mörker o kyla, kan det bero på att jag e född den 17;e januari!?...Jag tror det! Men jag gillar också din blogg, Maria!:) Vi ses på Konsum nån dag!;) Kram, Elli!

  SvaraRadera
 3. Tack för att ni gillar bloggen! Ja kanske polarnätterna inträffar just före vintersolståndet? Det är iaf när solen inte når över horisonten på dagen.

  SvaraRadera
 4. Gud vilken gullig historia! :)

  SvaraRadera