onsdag 17 november 2010

Snart är julen här

Snart står julen för dörren med allt vad det innebär. Jag älskar julens dofter och smaker, saffran, kanel, ingefära och kryddnejlika! Man brukar ju kalla julen för barnens högtid och varför då? Jo det är nog för att vi själva minns hur det kändes till jul, all denna förväntan hela advent. Jag minns hur det var när man kom hem från skolan just före jul. Huset doftade nybakade småkakor och nystruken tvätt!
Som vuxen drabbas man lätt av den s.k. julstressen, många krav och förväntningar som ska uppfyllas, krav och förväntningar som vi kanske många gånger sätter upp själva.
För några år sen, mitt i julstressen, föreslog jag för min son att vi minsann inte behövde julbaka, vi kan väl köpa pepparkakor på affären och så är det bra med det? Han suckade djupt och gick ut i vardagsrummet där hans kompis satt och sa; vet du, i år blir det nog den sämsta julen någonsin. Och vad gjorde jag? Jo, jag drog iväg på affären och köpte margarin och satte igång att baka småkakor.
Här ska ni få receptet på min (och familjens) favoritsmåkaka! Jag fick receptet för länge sen av en mattantskollega och har bakat dom varenda jul sen dess.


Jämtlandskakor
200 g smör (eller margarin)
1,5 dl socker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Rumstempererat smör blandas med resterande på bakbordet och knådas ihop. Rulla ihop till längder som får vila i kylen någon timme. Skär sedan i skivor (ca ½ cm) lägg på plåt och grädda i 175 grader tills dom fått färg.

Kakan ser lite menlös ut men skenet bedrar!

6 kommentarer:

 1. Hej Maria!
  Det här receptet ska jag testa till helgen. Har börjat älska småkakor och de här verkar goda! Kram o tack! Gun på blåbärsstigen

  SvaraRadera
 2. Ja dom är väääldigt goda!

  SvaraRadera
 3. Dom är jättegoda, dom ska jag baka, kanske idag.

  SvaraRadera
 4. Dessa ska jag testa med yngste sonen. Han gillar att pyssla på. /
  Lillo

  SvaraRadera
 5. Hej! De var supergoda. Jag och Niklas bakade dem igår. Hälsningar Maria L

  SvaraRadera