onsdag 5 januari 2011

Trettondagsafton


Nu för tiden passerar trettonhelgen ganska obemärkt förbi, iallafall i min familj.

När jag var liten hände (som jag minns det) tre saker denna helg.
Mamma lagade kalkon eller skogsfågel som var himmelsk och den andra dagen var vi bortbjudna till mammas kusin.
Tredje saken som hände var att det var Nils Poppe på tv från Fredriksdahlteatern, och det såg vi alltid. Man tyckte rent av att det var bra underhållning, nu för tiden hoppar jag över sändningen från Fredriksdahlteatern. Men så var det ju på den tiden att man fick nöja sig med de två tv-kanaler som fanns, annars fick man hitta på något annat.

Middagsbjudningen hos mammas kusin blev ända in på småtimmarna och jag fick sova på en säng tills det var dags att gå hem. Jag minns att jag satt på sparken vid hemgåendet, smågrinandes av trötthet och kyla. Men tro nu inte att det var synd om mig, sträckan hem var kanske 100 meter.
Mammas kalkon smakade heaven och när jag någon gång passerat 20 års-strecket så skulle jag själv tillaga denna läckerhet. Jag höll på en hel dag, det skulle späckas och brynas och det var en halv vetenskap att skära upp kalkonen så att det såg fint ut på uppläggningsfatet. Och så smakade det blä och har aldrig sedan tillagats av mig. Så om det var jag som misslyckades eller om minnet spelat mig ett spratt vet jag inte.

4 kommentarer:

 1. Det är inte lätt det där med mammas recept. Jag har bakat många av min mammas kakor under åren, men det är ett som jag ALDRIG lyckas med och det är en vanlig sockerkaka. Hur jag än gör så blir det "pannkaka" av det. Tyvärr så var det min absoluta favorit från barndomen...

  SvaraRadera
 2. Jag minns också trettonhelgen med middagsbjudning och Nils Poppe. Det var så mysigt.

  SvaraRadera
 3. Hej, bilden som du har på kalkonen, är det du som tagit den bilden??? Skulle vi isåfall kunna få lov att använda den i ett skolarbete?
  MvH André

  SvaraRadera
 4. Varsågod, låna bilden André!

  SvaraRadera