måndag 28 februari 2011

Onödigt vetande?

Jag uppfattar mig själv som så där Svenssons allmänbildad, ja en medelmåtta som har lite koll på ditten och datten som de flesta har!
Men en sak har gått mig helt förbi; att måndag inte alltid varit veckans första dag! Det hade jag ingen aning om och trodde att jag läste fel! Ok, tänkte jag, man kanske gjorde ändringen år 1456, alltså långt innan jag var född men så är det alltså inte. Fram till 1973 var söndagen den första dagen på veckan, men så kom man på att vi i Sverige skulle vara mera internationella och ha måndagen som första dag på veckan. I USA och Australien så är söndagen fortfarande veckans första dag enligt uppgift.
För mig känns det helkonstigt, ungefär som att årets första månad skulle vara december eller att alfa och omega skulle byta plats eller att man inte fick äta godis på lördagar ;)
Tänk att jag är född i en tid då söndag var veckans första dag, vi hade en kanal på en svart vit TV och inget dagis fanns. Det är ju ett under att man blev en rätt skaplig samhällsmedborgare eller hur?


2 kommentarer:

  1. "så där Svenssons allmänbildad"???Och vad menar hon med det? Kan ju en Svensson undra...;)
    Svensson herself till exempel

    SvaraRadera
  2. Jag förstod att jag skulle få en släng av sleven från dig Svensson. Men jag lovar att begreppet inte har med dig :D

    SvaraRadera