tisdag 1 februari 2011

Jokkmokks marknad del 3

Det rör på sig allt intensivare i byn, människor i rörelse överallt! Invigningen är i morgon kl 18.00 i parken, kanske jag går dit om jag får tiden att räcka till.
Det jag minns från barndomens marknader är att det var mycket folk och att alla var glada. Hemma stod köttsoppan och kaffehurran på spisen  mest hela tiden, ofta var det långväga släktingar på besök.
Jag brukade få (som jag minns det) tre saker på marknaden; en utklädningsmask (ofta Disney), en ballong (inte så fina som dom är idag) samt en polkagrisklubba med tillhörande bokmärke. En gång kom min snälla farbror Sigge hem med en ballong till mig, men när han kom in med den i hallen så small den. Det var -30 grader ute och kanske +30 grader inne så det var kanske inte så konstigt. Han gick tillbaka till marknaden och köpte en ny som höll.
När man blev lite större så gick man på marknaden själv eller med kompisar. Pojkarna köpte stinkbomber och kastade eller sköt med ärtrör som någon marknadsknalle sålde. Dom blev så småningom förbjudna.
Ibland gick man till Piltos kåta för att värma sig och köpa en kopp renbuljong, det var hur mysigt som helst minns jag. Mitt livs första pizzaslice åt jag på en marknad, om det kan du läsa här. Korv-Inga var en legend som korvgumma på marknaden, hon hade sålt korv på marknaden  i nästan alla sina livsdagar.

Foto: Lars Burman
En marknad var jag och Small Zero in på församlingshemmet och provade pälsmössor, samma nasare var där väldigt många år på rad. Kul hade vi, även om vi inte var några seriösa köpare och varma blev vi, i alla fall på huvudet!

5 kommentarer:

 1. Kanoners, snart är vi där..

  Thomas Öhlén

  SvaraRadera
 2. *skrattar* Minns en gång på församlingshemmet när vi hittade en lumpen gammal sliten mössa/keps bland alla exklusiva pälsmössor. (Troligen försäljarens egen.) Du, eller var det jag, tog den på sig och frågade ropandes över hela lokalen om den var till salu. Gubben blev sur men vi hade skoj.
  Small zero

  SvaraRadera
 3. Å va spännade o kanon kul det ska bli, ja snart kommer vi ;)

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Vad man minns så kom man ofta försent till skolan när de var marknad, gick 1:a klass
  nere där nu kaitumgårdens matsal nu ligger mittemot där "Svenssons"järnaffär låg.
  Jovisst köptes de en del skämtgrejjer som stinkisar å klipulver....å en massa marknadsgodis förståss. Tycker det var godare förr.....

  SvaraRadera
 5. Härlig blogg om marknaden Maria...kommer att följa den!

  SvaraRadera