tisdag 26 oktober 2010

Pizza!

Igår kokade jag blodpalt, en av dessa maträtter med stort kulturarv i alla fall här i norra Sverige. Till yngste sonens förtret hade jag glömt att göra sirapssås till, han älskar det. Jag förstår att när han (och andra barn också förståss) kommer som vuxna att få något vått i blicken när det blir tal om mat som förekom när de var barn och som mamma lagade. Så är det även för oss, men för varje generation har det tagits bort maträtter och lagts till maträtter, dagens unga generation kommer att komma ihåg bla. tacos, paj och pizza vilket inte förkom i föräldrarnas barndom. Kommer de att komma ihåg sillpudding, ärtsoppa och bruna bönor? Jag minns att vi i grundskolan serverades inlagd sill, stekt strömming, bruna bönor, kålpudding mm. Tror att det skulle bli ramaskri om detta serverades idag?

Jag minns min första kontakt med pizzan. Året kan ha varit -77 och på Jokkmokks vintermarknad fanns en nasare som sålde pizzabitar. Dessa var ca 10*15 cm och värmdes upp i små värmeskåp som nasaren hade. Jag följde med min pappa och hade tjatat om att få smaka denna fantastiska maträtt och när jag äntligen fick pizzan i min hand var den inte riktigt upptinad och min pappa klagade hos nasaren, vilket jag minns tyckte var "en skämmare". Jag minns inte om jag tyckte den var god eller ej men att den var lite kall....
Vad jag däremot kommer ihåg var mitt första besök på en pizzeria. Detta var i Malmberget och året var 1978 och jag var där på folkdansläger (ja det var sånt som barn sysslade med på 70 talet, gärna iklädda näbbstövlar och dessutom tyckte att det var kul). ALDRIG har jag känt att det doftat så underbart på en pizzeria senare och jag minns att jag njöt av denna då exotiska maträtt. Det doftade oregano och jag minns att även pizzasalladen var en ny bekantskap.
Pizzan brukar ibland kallas världens mest överskattade smörgås och jag är benägen att hålla med. Kan någon ha förutspått dess intåg över landet och att det en gång skulle finnas minst en pizzeria i varje byhåla? Den första pizzerian i Sverige öppnade 1968 i Stockholm.

5 kommentarer:

 1. Får i kål, fläsklägg och rotmos, palt med njure i, leverkaka, rivelsepannkaka, tror knappast att mina barnbarn kommer att minnas, eller ens vet vad denna mat handlar om
  Hälsning svärmor

  SvaraRadera
 2. Det är råriven potatis i pannkakssmet, sen bryner man fläsk i långpannan , slår pannkakssmeten och gräddar som vanlig pannkaka, det blir ju smak som raggmunkar, ungefär.
  Säger svärmor

  SvaraRadera
 3. Kul berättelse från förr bjuder du på. Roliga minnen om pizza.

  SvaraRadera
 4. Från Lilla nollan....

  SvaraRadera