fredag 16 september 2011

Akkats igen!

Nu har det regnat i veckor här på polcirkeln, solen har bara tittat fram någon gång som hastigast bara för att försvinna igen. Högvatten är det i sjöar, bäckar och älvar. I Lilla lule älv släpper man vatten i kraftstationerna och här i Jokkmokk kan man (särskilt på kvällarna när allt är tyst) höra hur det dånar från Akkats. Jag har tidigare skrivit lite om Akkats men har själv inga minnen från forsen innan kraftstationen byggdes.
Ola-Henry Åkerlund (ett kärt "original") brukade ofta prata med mig om Kaitumfallet och hur fint det var där förr, han brukade fiska där. Visst går det att fiska nedströms Akkats nu också men nu kallar vi det för kanalen.Den 6 augusti 1937 invigdes inlandsbanan med ett stort kalas! Man hade ett invigningståg där de höga herrarna åkte (bla kungen) och sen stannade man till vid olika orter och hade högtidliga invigningskalas.Tallriken som det var dukat med fick man behålla som minne, det stod på inbjudan.
Om du klickar på bilderna så förstoras dom!

1 kommentar:

  1. Ola-Henry ja. Fler som minns honom. Han kallad emig alltid för sin lilla cirkusprinsessa och det fick jag heta i alla år. Pappa brukade klippa hans hår (det lilla han hade kvar) och dra ut hans tänder med en tång för han hade sån tandvärk men vägrade gå till tandläkaren. Klart farsan ställde upp. Tänk vad mycket olika Jokkmokksminnen man har:) Annelie http://mysminea.blogg.se

    SvaraRadera