fredag 27 januari 2012

27 januari

Idag är det 27 januari och Förintelsens minnesdag, till minne över alla de människor som gick till spillo i nazisternas framfart.
Dagen har varit nationell minnesdag sedan 1999 och internationell minnesdag sedan 2005. Den 27 januari var det datum då koncentrationslägret Auschwitz befriades och omvärlden fick insikt i vad som verkligen hade hänt.
Jag har svårt att förstå hur människor kan göra så ont mot andra människor och hur det kunde förekomma i sådan omfattning. Jag såg en gång ett program om ett gäng svenska skolungdomar som fick fick besöka Auschwitz i studiesyfte. På plats fanns en svensk kvinna som varit fånge i lägret och jag kan garantera att inte ett öga var torrt, varken de som deltog eller i min soffa. Hon hade varit gravid när hon kom dit och hade fött sin son där. I forskningssyfte hade den fruktade doktor Mengele låtit linda hennes bröst för att se hur länge barnet skulle överleva utan mat. No comments.

Frid över alla dessa människors minne, män, kvinnor och barn.Igår var en vacker vinterdag och det var den dagen en 17-årig tjej från skogsbyn begravdes. Hon hade kämpat i 1,5 år mot cancern och det finns inga ord för hur orättvist det är att en ung människa dör. Stackars hon, stackars hennes familj och vänner. Frid över ditt minne Marielle.

1 kommentar:

  1. Vilket fint blogginlägg du gjort idag. Jag blir berörd. Det finns verkligen anledning till att aldrig glömma förintensen.

    Och att en ung människa dör är bara så förtvivlat fel och vilken djup tragedi för alla anhöriga.

    SvaraRadera