fredag 9 december 2011

Pepparkakans dag!

Idag är det pepparkakans dag läste jag i blaskan. Själv tycker jag att december är pepparkakans månad.

När den äldre sonen var nyfödd, bodde vi i lägenhet vägg i vägg med en dam och när sonen började prata, kallade han henne för "Memma". Memma var ganska gammal men rask som en 25-åring. Hon reste, hade lägenheten full av släkt ibland och spelade dansmusik på hög volym på kvällarna. Hon gillade även att baka, ett intresse som hon idkade lite nu och då. En dag möttes vi ute på gården (vi bodde i parhus) och jag frågade henne om hon hade bakat idag? Jo, sa hon, det har jag, men hur visste du det? Ja, jag hörde brandvarnaren slog igång svarade jag. Memma snörpte lite på munnen men tog mitt lilla skämt med ro.


Att baka egna pepparkakor är ingen konst. Enligt mig finns det bara några saker som kan försvåra, 1) Komma ihåg att degen ska göras minst en dag i förväg. 2) Inte äta upp degen innan man ska baka ut den. 3) Vakta ugnen när man gräddar kakorna, för det går fort och brända pepparkakor smakar inget vidare.
Hur som helst smakade jag de godaste pepparkakorna i världen hos Memma. Jag fick receptet av henne och nu får du det av mig, bara du lovar att inte ge det till någon annan ;)


Memmas pepparkakor

150 g smör
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
0,5 msk malen ingefära
1 msk kanel
0,5 msk malda kryddnejlikor
1 tsk finstötta kardemummakärnor
0,5 msk bikarbonat
ca 7,5 dl vetemjöl

Rör (rumstempererat) smör, socker och sirap smidigt.
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet.
Arbeta degen smidig på bakbordet och låt den vila i kylen över natten.
Arbeta upp degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord.
Ta ut kakor med mått och lägg på smord kall plåt.
Grädda ca 5 minuter i 225 graders varm ugn.
Om du (eller någon annan i hushållet) inte har ätit så mycket av degen ska du få ut ca 175 kakor.


2 kommentarer:

  1. Vilka fina pepparkakor du gjort! Själv får jag idka barnarbete och se till att de går i skift vid bakbordet i eftermiddag så att vi får lite hembakt till helgen. du har samma problem som mig.Jag har faktiskt ingen aning om punkt 2. Finns det överhuvudtaget någon deg kvar? Kanske jag haft besök i matkällaren av en och annan liten pepparkaksråtta.

    SvaraRadera
  2. Åh, nu blev jag riktigt sugen på att baka själv!
    Tack för inspirationen,

    SvaraRadera