måndag 7 november 2011

Paj med linser

Idag tänkte jag att jag vill slå ett slag för en pytteliten sak, nämligen linsen!
Ensam är den liten och ynklig men tillsammans med andra linser blir den stor! Man behöver inte vara vegetarian för att då och då avstå mat från djurriket. Linsen är mycket kompetent och innehåller fullvärdigt protein så du behöver inte vara orolig att du tappar muskelmassa!
Min kollega och bloggkollega K kommer nu att få rysningar och säga för sig själv men herregud Lindqvist! Hon K är ingen fantast av linser direkt!
Här ska ni få ett recept på linspaj som jag är mamma till. Receptet är till en långpanna, och när du har ätit dig mätt och sen packat lunchlådan kommer du att ha många bitar att sätta  frysen, är det inte det  fiffigaste så säg! Vill du ha pajen helt vegetarisk så avstår du bara från osten och creme fraichen.

200 g margarin eller smör
ca 1½ dl kruska kli
4 ½ dl mjöl
ca 6 msk kallt vatten

Mixa ihop i matberedaren. Låt degen vila i kylen ett tag, sen trycker du ut den i en långpanna och förgräddar den ca 10 minuter i 200 grader.

½ vitkålshuvud (knappt)
1 lök
1-2 morötter
10 cm strimlad purjo
3 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
1 burk krossade eller passerade tomater
2 burkar vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar, en dutt socker
1 dl creme fraiche
2 dl lagrad, riven ost
(Om man vill kan man tillsätta ett par tärnade röda äpplen mot slutet)


Skär/strimla vitkålen i förhållandevis små bitar. Hacka lök och morot. Skala dom först men det fattade du väl? Tillsätt resterande utom creme fraiche och ost. Låt det nu puttra under kärleksfullt överseende och omrörande. Kanske måste du sätta i mer vätska. När linserna och kålen börjar vara mjuka (tar ca 25 minuter) tillsätter du creme fraichen. Häll nu detta i skalet och fördela osten ovanpå.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.

2 kommentarer:

  1. MEN HERREGUD LINDQVIST!!!! GE DIG!!!

    Nu måste jag gå och köpa en chokladkaka så jag får bort den gruskorniga smaken av linser i munnen...:)

    SvaraRadera