tisdag 8 maj 2012

Fiskbullar

I helgen gjorde jag egna fiskbullar, det är så himla gott. Jag tar gärna reda på gädda och gör fiskbullar, paté eller biffar av den. Är gäddan lagom stor är den även en delikatess att smörsteka! Tyvärr har gäddan ett oförtjänt dåligt rykte och klassas som skräpfisk, och det är synd. Den har fin och bra fisksmak och köttet är vitt och fast.
Att göra egna fiskbullar är inte svårt och tar inte lång tid. Det svåraste är att;
1) bestämma sig att nu ska jag 2) montera kött (fisk) kvarnen.
Här kommer receptet!

fiskfileér                      500-600 g
salt                               2 tsk
vitpeppar                     1 krm
kajennpeppar               ½ krm
potatismjöl                  2-3 msk
mjölk eller/och grädde  4-5 dl

Skölj av fiskfileérna. Mal fisken i kvarnen 2-3 ggr med salt, kryddor och potatismjöl. Använd den större mjölmängden till fisk som varit fryst. Eller blanda allt och kör i mixer (har provat men det blir inte lika bra tycker jag).
Späd med vätskan och arbeta färsen kraftigt, den ska ha en krämliknade konsistens. Ställ in bunken i kylen och låt den vila i ca 10 min.
Koka upp vatten, salta. Forma färsen till äggliknade bullar med hjälp av två skedar och lägg ner i vattnet. Koka dem ca 4-5 minuter.
Man kan även sätta smeten i smorda sockerkaksformar och grädda i vattenbad i ugnen i 200 grader ca 1 timme eller steka dom i stekpanna.
Servera med potatis, ärtor och en god sås, jag gjorde kaviarsås men pepparrotssås, löksås eller hollandiesås går förstås lika bra :)
Blev fiskbullar

1 kommentar:

  1. Jag tror nog din fiskbullar blev väldigt goda. Själv inmundigar de på burk ibland ;-) men de slår inte hemlagade kan jag tro.

    SvaraRadera