Men sambon lagar mat, den bästa av grytor. En väl kokt gryta, där köttet faller isär, är ju bara hur gott som helst.
Receptet kommer från Eat the heat av Jonas Borssén!
Alla recept innehåller chilipeppar i någon form och man får sig en dos kunskap om den fina kryddan! Styrkan i chilipeppar mäts i scovillegrader och den starkaste chilin är habanero som mäter 100 000-300 000 scovillegrader.
Författaren har efter denna bok gett ut flera kokböcker, inte bara med chiliinspirerade recept.
Hur som helst, här kommer receptet på min favvogryta!
Texas chili con carne
600 g oxhögrev i små grytbitar, halva kalopsbitar
150 g bacon, strimlat
3 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda paprikor, tärnade
2 flaskor mörkt öl
2 msk finhackad färsk jalapeno eller jalapeno i vinäger
1 msk chipotle paste eller chipotle abodo
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
olja att steka i
salt
Bryn kött och bacon i lite olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika. Låt det fortsätta att fräsa på svag värme tills lök och paprika är mjuka. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingredienserna utom oreganon.
Låt nu grytan småsjuda under lock 2-2½ timme så att köttet nästan faller sönder i sina fibrer. Mot slutet tillsätter du oreganon.
Servera med varma tortilliabröd eller chips, riven ost, hackad rödlök, gräddfil, guacamole, strimlad isbergssallad och ris.
För den som inte gillar tortillia stuket på serveringen så går det bra med bara ris eller potatis till!
Gott-gotti-gott-gott ;)
SvaraRaderaFast den starkaste chilin är Trinidad Scorpion Butch T som odlas i det här landet. Scoville rating av 1.4 miljoner...