I dag är dagen D som i surströmmingspremiär!
I just löv it!! Som barn åt jag inte surströmming utan blev förpassad till barnbordet där det alltid serverades varmkorv. Jag var nog i 13-års åldern när jag smakade denna läckerhet på allvar.
På bordet ska det finnas (enligt mig):
Surströmming (inte fileér!)
God potatis
Finhackad röd och/eller gul lök
Smör
Mjukt och hårt tunnbröd
Gräddfil
Öl (min årliga)
På en surströmmingsfest hos Matiga M fick jag en gång smaka messmör till strömmingen, och sen den dagen vill jag gärna ha det till också. Det ger en fin brytning med den salta strömmingen, våga prova!
Mmmm det saftar sig i munnen när jag tänker att på lördag, dååå är det dags för strömming för min del!
Mmmm vad gott det ser ut! Jag minns också barndomens vuxenfester. Vi bodde på somrarna i ett litet torp med ett enda rum. Inte ens ett kök, men ihopbyggt med ett fjös där gäster kunde sova om sommaren. Då låg jag och min kompis skafföttes i utdragssoffan många surströmmingsfester, lyssnade på alla roliga historier och njöt av doften. Så småningom lärde vi oss uppskatta även smaken.
SvaraRaderaUrk!! :)
SvaraRaderaKersti, jag tror inte att du har provat! Nu när du tom har blivit blodgivare tror jag att du vågar prova på en läcker strömming!! :D
SvaraRadera