tisdag 28 juni 2011

Ta de lugnt!!

När jag var barn brukade pappa ibland köpa Toy. Alltid vita paketet, själv tyckte jag att de blåa var godare.
Jag vet inte när dom slutade tillverka Toy men när den hade en comeback på 90-talet så köpte jag ett sånt papperspaket att ha kvar. Toy kommer och går på marknaden men nu bara i påsar, som tydligen är tidens förpackning.




måndag 27 juni 2011

Mitt Sommarlov - Anita Hegerland

När jag var barn så jobbade min storebror extra på OK där dom bla sålde LP-skivor. En dag kom han hem med den här skivan till mig :)
Som jag lyssnade på skivan, jag kunde sjunga alla låtarna utantill! Än idag ser jag mitt rum framför mig, minns känslan och blir nostalgisk.
Bror bjussande på en skiva då och då men oftast valde jag en saga, typ en Pippi skiva eller så. Men den här gången fick jag inte välja själv och det var ju bra :)



söndag 26 juni 2011

Slåtter

Hade vi nu varit bönder så hade vi nu varit beredda på att börja med slåttern. Pappa berättade att måndag efter midsommar var det dags. Hela midsommarhelgen var det förberedelser, då skulle alla knivar till slåttermaskinen slipas och alla liar. Pappa som var yngst i syskonskaran var den som i regel fick dra slipstenen och farfar var förstås noga. Farfar var dessutom snäll och vässade allt till grannen också, som inte var bra på att få grejerna vassa och naturligtvis var det viktigt att ha vassa verktyg.
Ja detta är något som jag inte varit med om men sånt som jag tänker tillhör min historia. Kanske vi en dag måste lära oss att skörda och tröska och vässa liar hela midsommarhelgen.

fredag 24 juni 2011

Det Heter Midsommar

Ha en Glad Midsommar alla, njut av sommaren och ljuset!
Här på på polcirkeln bjuder vår herre på halvklart väder med risk för regn och faktiskt +26 grader! Man kan inte klaga på tempen iaf!

måndag 20 juni 2011

Ensamstående mammor

Enligt statistiska centralbyrån så är var 5:e mamma ensamstående. Den svartvita flugsnapparen har det ungefär likadant. Enligt Wikipedia så har hanen (om han lyckas) två honor:
"När honan lagt sina ägg lämnar han henne för att etablera ytterligare ett revir. Hanarnas konkurrens om honorna är ibland hård, och när det andra reviret, som kallas birevir, etablerats är tillgången på oparade honor i regel liten. Ibland lyckas han dock med detta, när han parat sig med en ny hona i bireviret och hon har börjat lägga ägg, lämnar han i regel henne för att återvända till den första honan. Här stannar han sedan och matar henne under ruvningen och hjälper henne med uppfödningen av ungarna. Honan i bireviret får klara sig helt ensam och lyckas ofta bara föda upp 1-2 ungar."


Men fin är den flugsnapparen! Och den kvittrar så fint i slutet av maj, nästan så det dånar :)
Visste du att till midsommar har 50% av all fågelsång tystnat?

söndag 19 juni 2011

Kontrast

Nu är det sommar och med sol och ljus dygnet runt här på polcirkeln. Den hårda vintern vi hade ligger långt bak i vårt minne, det är nästan lite svårt att förstå att årstiderna växlar så mycket och kontrasterna blir så stora. På tisdag är det sommarsolståndet, då är det som allra ljusast och sedan vänder ljuset, och det blir sakta, sakta mörkare igen.






Här kommer en gammal bild från Porjusvägen i Jokkmokk, som en påminnelse om vintern så att du kan njuta än mer av sommaren och allt vad den innebär.

torsdag 16 juni 2011

Spindelskräck

Som barn var jag livrädd för spindlar. Min ömma moder var hysteriskt rädd för spindlar, hon tog till allehanda vapen för att eliminera de extremt farliga djuren.

Självklart tog jag efter detta beteende och var dörädd för dessa bestar enda tills jag blev botad.
Jag skulle konfirmera mig sommaren -82 och var på konfirmationsläger i Kvikkjokk.Vi var 20-25 stycken 15-åringar som bodde i ungdomsgården i Kvikkjokk i en månad. En av killarna, L, var inte alls rädd för spindlar utan tyckte att man nog kunde ha en som husdjur. Sagt och gjort, han fångade in en spindel som fick namnet Herta och som bodde i en tändsticksask. Naturligtvis var jag rädd när jag närmade mig Herta och hennes hem, men jag vågade iaf hålla i asken. Så småningom vågade jag öppna asken och titta på Herta som L talade så varmt om, och började tänka att kan man vara farlig om man bor i en tändsticksask? Jag sansade mig och vågade till slut låta henne gå på min hand och sen dess är min spindelskräck botad, i alla fall för medelstora spindlar. Tack Herta!

Hertas hem
Livet på sommaren är något lättare att leva när man inte tror att minsta småkryp är fara för ens liv. Min ömma moder är fortfarande rädd för spindlar men så har hon ju inte haft möjligheten att träffa Herta. I sommar tror jag att jag ska skaffa mig en Herta och bota några väl valda delar av familjen!

måndag 13 juni 2011

Jordgubbs- och rabarberpaj

Här ska ni få ett recept på rabarber- och jordgubbspaj! I originalreceptet som jag fått av min svägerska Gun fyller man pajen med rabarber, men jag tycker att jordgubbarna gifter sig nått oerhört bra med rabarbern (som kockarna på tv brukar säga). Tillgången på jordgubbarna brukar få bestämma vad som hamnar i min!

Rabarberpaj från Årrenjarka

Pajskal:
150 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Rabarber/jordgubbar

1 ägg
2 dl socker
2 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker
(En bit mandelmassa om du har)

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ihop allt till en deg. Tryck ut i en paj- eller springform.

Lägg i skivad rabarber (och jordgubbar).

Rör ihop fyllningen och slå den över.

Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.

Servera med grädde, vaniljsås eller grädde.



fredag 10 juni 2011

Examen

Idag är det examensdag i byn och sommarlovet hägrar för barn och ungdomar. Vanan trogen väntade jag på att barnen från Västra skolan skulle komma tågandes i led efter Storgatan till kyrkan. Under tiden funderade jag på om brandkåren möjligtvis skulle få utryckning just precis då vilket dom fått de två senaste åren. Barnen har fått hoppa in i parken så att utryckningsfordonen ska få komma fram. I år blev det ingen brandkårsutryckning tack och lov.
Många föräldrar och släktingar fanns också på plats i kyrkan och man minns sina egna skolavslutningar. I 1:an fick vi lära oss "Den blomstertid nu kommer" utantill och vi fick skriva alla verserna på ett papper och rita blomgirlanger runt. Nuförtiden kan inte barnen Den blomstertid nu kommer eller I denna ljuva sommartid men däremot så får barnen lära sig andra sommarsånger utantill.

Vad många vuxna däremot inte har fått lära sig så är det hyfs i kyrkan. Det samtalades och pratades lite varstans och jag tycker det är lite respektlöst. Inte heller förstår vuxna att man sitter kvar till hela ceremonin är slut, man går inte ut när det är 10 minuter kvar.  Förlåt om jag är gnällig.
När jag var barn tror jag inte att det var så vanligt att föräldrar och släktingar var med i kyrkan. Men det kanske föll sig naturligt då elevantalet var så mycket större och några anhöriga knappast hade fått plats.
Nå tiderna ändras, befolkningsantalet och respekten för andra?
Nu hoppas jag att alla för ett härligt sommarlov och att värmeböljan håller i sig :)

tisdag 7 juni 2011

Intåg i sommarhagen

Har du mycket att göra i dessa tider? Maj och Juni brukar vara granska stressiga tycker jag. Mycket som är trevligt, men ganska många "måsten", även om det är jag själv som tycker att jag "måste".
Därför är det skönt att höra Peterson-Bergers "Intåg i sommarhagen". Den säger mig, öppna dina sinnen och njut, NU är sommaren här!
Dessutom här med bilder av min favoritillustratör, Elsa Beskow.

lördag 4 juni 2011

Gilla funktion!

Nu har jag bloggat i ca 8 månader och tycker fortfarande att det är roligt även om man får skrivtorka ibland, men jag hoppas att ni trogna läsare har överseende. Jag har i mellan 40 - 70 besökare varje dag och känner mig väldigt nöjd med det.
Nackdelen men att blogga är att man för det första känner en viss press på att producera nya inlägg, men även att det ofta känns som att ropa i skogen, alltså man får liten respons, lite kommentarer. Så lämna gärna en kommentar så blir jag glad! Och vill du inte göra det så finns nu en ny funktion på bloggen! Nedanför varje inlägg finns det en ruta +1. Om du trycker där visar du ditt gillade till inlägget. Dock tror jag att du måste vara inloggad på google för att man ska kunna använda den.
Ha en trevlig kväll!

Flygfoto

Här kommer ett flygfoto över Jokkmokk från ganska länge sen. Området från Åsgatan och söderut ner mot Talvatis är ännu inte bebyggt och var kyrkans åkermark.

torsdag 2 juni 2011

Murklor!

Jag älskar att plocka murklor, det är som att gå på skattjakt! Man går där på hygget och spanar och rätt vad det är så hittar man en hel flock med bruna raringar!
Just nu håller jag på att förvälla de murklor jag plockade i går kväll. För intresseföreningen kan jag berätta att eftersom det inte varit så varmt på sistone så kommer det att finnas murklor iaf en vecka till i skogen.
Bästa ställena att plocka murklor är ca 3 år gamla hyggen. Där växter dom där skogsmaskinerna gått fram och under rotvältor. Den vanligaste murklan här är stenmurklan men jag har även träffat på toppmurklan.

De små läckerheterna, som chokladbruna hjärnor kommer de ur marken!
 Var noga om du tar reda på och förvälla murklor! Gör du inte rätt blir du allvarligt sjuk. Allt gift från murklan går inte att koka bort och man bör inte äta murklor mer än 1-2 ggr per år har jag hört. Livsmedelsverket avråder från att äta murklor överhuvudtaget.
I min grönaste ungdom jobbade jag i köket på ett hotell. Ägaren köpte in säckvis med murklor som skulle tas reda på, murkelsås gjorde vi varje dag i princip. Det var jobbigt att ta reda på alla dessa murklor och på den tiden var jag lite rädd för spindlar och iglar som följde med.

onsdag 1 juni 2011

Pizzalangare

Under vintern skrevs en rapport i samhällsekonomi där författarna menade att Sverige bör införa fettskatt. Vi är för överviktiga i vårt land, äter för energirik mat och rör oss för lite. Man menar att man ska lägga på extra skatt på livsmedel vilka innehåller fleromättat fett.
Nu verkar det som om riksdag och regering inte tycker att det är så bra med fettskatt så det blir nog inte verklighet i dagsläget.
Kanske man skulle införa motbok? En stämpel när du köper grädde eller pizza? Nej ni hör hur dumt det låter, vi måste få bestämma själva.